Mijn Entertainment Setup

Op deze pagina vind je alles terug wat ik gebruik voor het kijken van Films/Series en het luisteren naar muziek.

Telkens er iets bijkomt of verdwijnt wordt deze pagina bijgewerkt.

Hardware

TV

Het belangrijkste item in een home cinema setup is waarschijnlijk de tv. Hier heb ik gekozen voor een Philips 4K 50" tv. Het is een 4K 50" versie, mijn vorige was een Sony 43" HD tv. Met die Sony heb ik jaren gedaan en ik hoop dat met de Philips ook jaren te doen. De TV kostte me 749€ en heb ik gekocht op 14/07/2018. De kwaliteit is zeer goed en een pluspunt is de ambilight. Er zijn 3 HDMI aansluitingen, wat voor mij genoeg is op het moment.

Surround

Jaren geleden heb ik een 2.1 surround set gekocht met ingebouwde blu-ray speler, het is een Sony systeem. Het juiste modelnummer weet ik niet meer en staat ook niet in mijn spreadsheet met aangekochte tech.

Nu gebruik ik enkel het surround systeem voor als ik nieuws of youtube kijk. Voor films en series en Apple TV+ en Disney+ gebruik ik een headset die hieronder staat, deze wordt gekoppeld aan mijn XBox One S.

De blu-ray speler functie gebruik ik al lang niet meer, daar heb ik tevens de XBox One S voor.

Turtle Beach Stealth 600 gen 2 Surround headset

Deze heb ik nog niet zo lang geleden gekocht, met de intentie om films en series te kijken. Geluid is belangrijk vind ik zeker bij films, vandaar deze headset. Het geluid is echt goed en je hoort echt als er iemand achter je stapt.

IK heb hem gekocht op 16/03/2021 voor 99,98€

Apple TV

De Apple TV is een 4K model met 32GB Ram. Deze is aangesloten via HDMI op de ingang van de XboX One S, omdat ik dan de surround hoofdtelefoon kan gebruiken bij films en series. Een nadeel dat ik ontdekt heb is dat omdat de HDMI is aangesloten op de Xbox One S ingang ik bij Disney+ en Apple TV+ geen 4K content kan zien, dus gebruik ik die apps op mijn Xbox One S. De Apple TV is dus momenteel enkel voor Youtube en Apple Music. De Apple TV kostte 199€ op 23/11/2018.

Xbox One S

De Xbox One S heb ik gekocht omdat deze een 4K Blu-Ray lezer aan boord heeft. Toen ik deze kocht was er een actie waardoor de Xbox One S even duur was als een losse 4K Blu-Ray speler. Het voordeel van te kiezen voor de Xbox One S was dat deze ook apps kon draaien, zoals Disney+ en Apple TV+. Hierdoor kan ik in beide apps dus ook 4K streamen. De totale prijs voor de Xbox One S was 177€ op 24/12/2019.

Nintendo Switch

Ik heb deze gekocht omdat het hybride systeem me aansprak. Dezer dagen game ik bijna niet meer, maar ik ben niet van plan de Nintendo Switch van de hand te doen. Het gaat hier over de red/blue versie met een geheugenkaartje van 256GB. Het feit dat er veel JRPG’s voor uit zijn gekomen en het mobiele kantje maakt deze de goto gaming handheld voor mij. De Nintendo Switch kostte me 329€ op 18/12/2017.

HP Proliant DL 360 Gen 5 Server

De server die al een paar functies heeft gehad, ontwikkel omgeving, camera opslag en nu het streamen van series. Maar dat laatste gaat hij ook niet blijven doen. Momenteel staan mijn series dus op de server en worden gestreamed naar mijn Apple TV via de Infuse app.

Het plan is om die series op een externe Harddisk te zetten en via USB aan te sluiten op mijn XBox One S. Hetgeen ik nu al doe met mijn films. De server is goed voor streaming, maar verbuikt veel energie en als de Apple TV niet aangesloten is via hdmi op de XBox One S dan kan ik mijn headset niet gebruiken.

Mijn XBox One S wordt dus stilaan de machine die al mijn entertainment bevat.

Ik heb de server gekocht op 23/03/2019 voor 120€ wat een koopje was in mijn ogen, ik moest enkel nog een stroomkabel kopen, maar dat zijn gewoon standaard kabels.

Externe Hardeschijven

Momenteel gebruik ik een WD mypassport 1TB externe USB harddisk, waar mijn films op staan. Nu is de capaciteit niet genoeg dus dit jaar ben ik nog van plan om een grotere externe harddisk te kopen voor mijn films. Ook voor series ben ik van plan een 6TB externe USB harddisk te kopen.

Deze worden gewoon aangesloten op de vrije USB poorten achteraan de XBox One S en via Kodi kan ik de films en series dan bekijken.

Hitachi- LG Slim Portable Blu-ray Writer BP55EB40

Om films en series te rippen heb ik een externe Blu-Ray schrijver gekocht. Deze werkt perfect en heb al een heel deel van mijn films geript en ook wat TV series. De schrijf functie gebruik ik eigenlijk niet, maar je weet nooit.

Deze is gekocht op 28/06/2021 voor 99€.

Software

Apple TV+

Sinds ik in november vorig jaar een nieuwe MacBook Pro heb gekocht heb ik ook een jaar gratis Apple TV+ ontvangen. Nu moet ik zeggen dat er niet zoveel te zien is als bij Disney+ of Netflix, maar de kwailiteit is zeker top. Daarom heb ik besloten om na het gratis jaar toch het abbonnement te verlengen.

Er zijn verschillende series die ik kijk op Apple TV+, namelijk The Foundation, Invasion, For All Mankind en anderen.

Disney+

Een tweetal jaren geleden had ik nog Netflix, maar door de prijsstijging en het aanbod dat me niet veel meer zei ben ik overgestapt naar Disney+. En dat heb ik me nog niet beklaagd.

Zeker toen vorig jaar ook Star werd toegevoegd aan Disney+. Zo ben ik op het moment American Horror Story aan het kijken, maar er zijn nog genoeg andere films en series die op mijn verlanglijst staan. Gewoon te weinig uren in een dag.

Infuse

Op het moment gebruik ik Infuse op mijn Apple TV voor het kijken van TV series. Eerst keek ik deze via Kodi op mijn XBox One S door middel van streaming van mijn server naar de XBox One S. Maar na een update van Kodi werkte SMB niet meer, wat ik nodig had om de series te kunnen streamen.

Maar met de plannen van externe USB Harddisks gaat dit maar een kwestie van tijd zijn voor ik overstap.

Kodi

Voor het kijken van mijn films gebruik ik nu een externe USB Harddisk op de XBox One S. Deze kan ik dan toevoegen aan mijn Kodi bibliotheek om zo een fraai overzicht te hebben.

Dit is een vrij goedkope oplossing, omdat ik dan niet meer afhankelijk ben van mijn server en zijn 1.1TB Harddisks. Dus mettertijd zullen ook de TV series op een externe USB Harddisk staan en toegankelijk via Kodi.

makeMKV

Om mijn DVDs en Blu-Rays te rippen gebruik ik makeMKV, deze ript de volledige disc naar een mkv bestand. Hierdoor blijven alle ondertitels en audio kanalen beschikbaar als ik deze digitaal kijk.

Bovendien is makeMKV een behoorlijk snel proces, ongeveer een half uurtje per disc met verschillende afleveringen van een TV serie. Nadeel is wel dat zeker de films grote bestanden zijn (20 a 40GB) voor gewone 1080p beelden.

Audio

Pioneer SA-508

Deze versterker gebruik ik in de woonkamer, ik wou bewust een zilverkleurige versterker. Ook wou ik een goede kwaliteit hebben dus was deze iets duurder dan mijn Rotel. De versterker komt van iemand in Belgie die oude apparatuur repareert en terug verkoopt. Ook mijn Sony MiniDisc recorder komt van bij die man.

Hier is de link naar Audio-Vintage

De versterker heb ik gekocht op 08/03/2021 voor 187€ (inclusief verzendkosten).

Sony CDP-XE270

Bij een zilverkleurige versterker hoort ook een dito CD speler. Deze heb ik op de kop getikt via 2dehands.be, zeer vriendelijke verkoopster uit Belgie.

Er is wel een klein probleempje en dat is dat de CD soms verder skipt of naar het volgende nummer. Nu gebeurt dit niet altijd dus weet ik niet goed waardoor dit komt, maar de laatste tijd speelt hij alles correct af.

Gekocht op 17/03/2021 voor 30,70€

Project turntable

In de woonkamer staat ook mijn platenspeler die ik toen nieuw heb gekocht. Ik ben zeer tevreden over de platenspeler, enkel als je 45-RPM singles wilt afspelen is het een gedoe om de snaar te verzetten.

Voor de rest zeer tevreden over en al 2 keer de naald vervangen, wat misschien wat overdreven is, maar ik wil mijn LPs in goede staat houden.

Deze platenspeler komt van coolblue en gekocht op 15/08/2018 voor 199€. Ik hoop wel om mettertijd een betere tweedehands model te kopen, dan is alles qua audio tweedehands.

DAP PRE-101 phono voorversterker

Deze heb ik moeten aanschaffen omdat mijn Rotel RA-840 versterker geen geluid gaf op de phono ingang. Nu met de Pioneer SA-508 heb ik maar langs 1 kanaal geluid, daar is dus ook iets niet juist.

Dus wordt de voorversterker nog altijd gebruikt, het is een klein kastje en werkt zoals het moet dus meer moet dat niet zijn.

gekocht op 19/08/2018 voor 27€.

Sony MDS-JE500

Deze heb ik ook bij Audio-Vintage gekocht. Werkt goed, maar momenteel gebruik ik hem niet. Ik ben wel van plan om deze terug in dienst te nemen, maar nu nog niet. Om goed te zijn moet ik dan nog een zilverkleurige MiniDisc recorder hebben voor in de woonkamer.

Gekocht op 6/1/2021 voor 83€ inclusief verzendkosten.

Sony CDP-XE510 (summer chill room)

Deze CD heb ik samen met de Rotel versterker gekocht van iemand in Edegem, oorspronkelijk zat daar ook een MiniDisc recorder en tuner bij, maar beiden werken niet meer.

Nu de laatste tijd merk ik dat ik de cd er op een bepaalde manier moet inleggen of anders gaat hij direct terug open en speelt de CD dus niet af. Maar nu gaat alles goed, waarschijnlijk mettertijd dus ook aan vervanging toe. Maar voor de prijs dat ik ervoor betaald heb kun je niet sukkelen.

Gekocht op 03/04/2018 voor 50€ (totaal voor de 4 apparaten was 100€)

Rotel RA-840

Dit was de eerste versterker die ik kocht wanneer ik terug fysieke media begon te luisteren. Aanvankelijk kende ik het merk niet, maar na wat inlezen bleek dat dit een goed merk was.

Deze was dus samen met de CD, Tuner en MiniDisc te koop voor 100€. Het was voornamelijk voor de MiniDisc dat ik de set heb gekocht, maar die werkt niet meer.

Gekocht op 03/04/2018 voor 50€.

Rotel RH-711

Voordat ik deze hoofdtelefoon kocht gebruikte ik een Bose Soundlink hoofdtelefoon. De Bose was goed, maar ik wou meer vintage gaan en een goede hoofdtelefoon van een beter merk van vroeger kopen.

Daardoor ben ik op deze uitgekomen. Nu gebruik ik deze hoofdtelefoon op twee plaatsen in huis, zowel in de woonkamer als in mijn slaapkamer dat omgedoopt is tot Summer Chill Room. Ik ben wel van plan nog een vintage hoofdtelefoon te kopen zodat ik deze niet altijd moet uittrekken en ergens anders weer insteken (1st world problems). Mijn oog is gevallen op een Pioneer SE-305.

Het geluid van de Rotel RH-711 is goed al heb ik de equalizer een beetje moeten aanpassen om goed te klinken, minder bas en meer treble.

Deze hoofdtelefoon van Rotel heeft me 20€ gekost op 08/02/2021.